Megmozdult a föld

Stivali Italiani

Üdvözlünk titeket Olaszországban, a maffia főhazájában. Oldalunk fórum alapú szerepjáték, szeretettel várunk minden erre tévedőt!
 

Share | 
 

 Megmozdult a föld

Előző téma megtekintése Következő téma megtekintése Go down 

Vendég


stivali italiani
Témanyitás Megmozdult a föld •• 18th Január 2017, 22:02

2017. Január 18, Szerda
Lana Lane
ITALIAN NEWS
Közép - olaszország / Rendkívüli hír
MOZOG A FÖLD
Megmozdult a föld a Nagy Csizmában. Az első 5,4-es erősségű földmozgásokat szerda délelőtt, helyi idő szerint 10 óra 25 perckor mérték Lazio tartományban, ami Rómától 110 km-re fekszik. Ezt követő alig két órán belül megérkeztek az utórengések is, melyek 4,7 5,6 és 5,7-es erősségűek voltak. A fővárosban két metróvonalat is evakuáltak.
A rengéseket Abruzzo és Marche régióban is érezték a lakosok. A helyiek dolgát nem csupán a rengések és a megrogyott épületek, mentések, de a nemrégiben lehullott méretes hótorlaszok is nehezítik. Sokan maradtak áramellátás nélkül, ami a mentőalakulatok haladását is akadályozza.


Megrémültek az emberek. A tudósítások szerint Közép-Olaszország számtalan területén pánikszerű a hangulat, a lakosok elhagyták otthonaikat és ezekben a kései órákban is az utcákon rostokolnak. A délelőtti rengések nem múltak el teljesen, azóta is megállás nélkül mozog a föld, legutóbb délután három óra magasságában kétszer mértek újabb 5-ös erősségű rengéseket.
Egy olasz szeizmológus, név szerint Alessandro Amato elmondta, hogy korábban soha nem volt példa arra, hogy Olaszországban három órán belül négy közepes erősségű földmozgást mértek volna. "Ez korunk egy új jelensége" - vallotta.

Nem szűnnek a morajlások. Ezen a napon közel 100 rázkódást jelentettek a térségből. Halottakat és sérülteket mind idáig nem regisztráltak, néhány személy került fel csupán az eltűntek listájára, amiért nem tudtak velük kapcsolatba lépni. Ennek oka minden bizonnyal a rossz telefon összeköttetés lehet.

Jelentős károk nem keletkeztek, csupán a "vörös zónába" tartozó, már korábban megsemmisült és lezárt városrészben.

Ám meglepő módon ezek ellenére nem a rengések okozzák a legnagyobb problémát, hanem az időjárás. A térség lakosai a járhatatlan utak miatt kénytelenek megvárni a fegyveres erők, polgári védelem, tűzoltóság eszközeit, hókotrókat és mentő autókat amiket a térségbe küldenek, ugyanis ezek híján lehetetlen elmozdulni a városokból a járhatatlan útvonalak miatt. Várható, hogy az éjszakát ilyen kellemetlenségek közepette kell átvészelniük.


A rengéseket Firenzétől Nápolyig érezték. A riporterek elmondása szerint Rómában a közhivatalokból hazaengedték a dolgozókat, tanítások maradtak félbe. Két metróvonalat evakuáltak, hogy a szerkezetet átvizsgálhassák. Egész Közép-Olaszországban némák voltak a telefonok, akadozott a vasúti közlekedés valamint lezárták az A24-es autópályát is.

Nem ezek az első földrengések az országban. A legnagyobb tragédia először tavaly Augusztus végén történt, ahol háromszáznál is több halottat regisztráltak és épületek, lakóházak váltak lakhatatlanná. Azóta több, mint 45 ezer rengés volt a térségben, a legnagyobbat mely az utóbbi 36 év legerősebb, 6,6-os földrengését jelenti, Októberben vérték.
Az olasz geofizikai és vulkanológiai intézete szerint hatalmas területen változott meg a térség domborzata, az epicentrum környékén pedig közel 70 centimétert süllyedt a talaj.


Hogy mi az oka? A választ "Afrika" címszó alatt találjuk, ugyanis az afrikai kőzetlemez lassan az eurázsiai lemeznek préselődik, aminek feszültsége a törésvonalak mentén, földrengések formájában pattan ki.
Sokan aggódva mutogatnak a Vezúvra, hiszen nem tudják miként reagál a rengésekre, ám a szakértők elmondták, hogy bár "a Vezúv esetleges kitörésének és a földrengéseknek ugyan az a motorja, ezek a rengések nem fognak vulkánkitörést okozni."
Egy esetleges vulkánkitörés első sorban a hárommilliós Nápolyra jelentené a legnagyobb veszélyt.


Vissza az elejére Go down

Vendég


stivali italiani
Témanyitás Re: Megmozdult a föld •• 19th Január 2017, 10:50

2017. Január 19, Csütörtök
Lana Lane
ITALIAN NEWS
Közép - olaszország / Rendkívüli hír
FRISS HÍREK!
LAVINA
A szerdai földrengések utózöngéi egyre nagyobb és nagyobb károkat okoznak. A Közép-Olaszországi Abruzzo régió Pescara városában Lavina zúdult egy szállóra. Sajtóértesülések szerint 27 ember rekedt a hó fogságába. A felnőttek mellett két gyerek valamint a szálló személyzetének hét tagja várja a mentőcsapatokat.  


Szerda éjjel, egy Rigopiano di Farindola nevű hegyi szállót temetett maga alá a hegyekből alázúduló hatalmas hótömeg. A szállodában rekedt emberek mentését nehezíti, hogy a mentőcsapatoknak több, mint 50 kilométert kell megtenniük a nehéz közlekedési és időjárási körülmények között. A hókotrók és a fegyveres erők gépei nehezen tudják megközelíteni a helyszínt. A térségben egyébként továbbra is több, mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül.

A járhatatlan utak miatt többen elszigetelődtek a külvilágtól közöttük ismert állattenyészetek, farmok. Házak tetőszerkezetei sérültek és roskadtak meg, valamint istállók is összeomlottak a három nap alatt lezúdult, rég nem látott hómennyiség súlya alatt.
Az már biztos, hogy a hatóságok elmondása szerint három embernek nyoma veszett a lavina következtében.

A korábbi hírek már beszámoltak a szerdai földrengésekről. A délelőtti közepes erősségű rengést további számos hasonló erejű követte a nap folyamán. A lavina minden bizonnyal ezek következménye.

Tízre nőtt a túlélők száma. A szerdán lavina alá került Rigopiano szálloda romjai közül először egy kisfiút és annak édesanyját emelték ki, később pedig további három gyermeket, ezzel tízre nőtt a lavinában eltűnt, de azt túlélő személyek száma. A mentést végzőcsapatok elmondása szerint a füst szaga volt az, ami felkeltette a figyelmüket, ugyanis anyja és fia a konyha egy fém födémje alá bújva talált magának védelmet és ezzel együtt élelmet is.
Kiszabadításuk után mindenkit kórházba szállítottak.

Értesülések szerint két holttestet emeltek már ki a hó alól, de a sajtó adatai alapján mára további hárommal nőtt ez a szám. A lelkiismeretes mentőket az ösztönzi és az tartja bennük a reményt, hogy további túlélőket találhatnak odalent.

Hírünk folyamatosan frissül!


Vissza az elejére Go down
 
Megmozdult a föld
Előző téma megtekintése Következő téma megtekintése Vissza az elejére 
1 / 1 oldal

Permissions in this forum:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Stivali Italiani :: IC Újság-
Ugrás: